Memalukankah Menggunakan Bahasa Sendiri?

Assalamualaikum... semuanya...

haraf2 kamu semua sihat2 sak yah... kalau ndak sihat,jumpa doktor, bawa dia dating..haha! okeh?!

bah.. aku maw ada maw cerita ni.. pasal sesetengah orang sekarang yang suda ndak taw menggunakan bahasa melayu.. sedihkan?

begini.. kelmarin ada customer ni masuk dalam kedai, masa dia masuk pertama tu,aku ndak perasan rupanya dia cakap bahasa enggris.. sebab masa tu aku tengah bercakap dalam gajet ngan customer juga.. masa tu hanya aku sendiri sak dalam kedai.. jadi aku cakaplah.. tunggu sekejap..
lepas habis cakap ngan customer tu.. aku tanyalah..
"ya..maw apa?"
"can u see what a problem with my handphone?"
jadi.. aku tengoklah apa masalah gajetnya..
periksa punya periksa.. pasti! msalah LCD.. aku cakap lah ngan dia.. cakap melayu..
adakah dia buat aku bercakap macam orang sewel bercakap sendiri2.. okeh! mungkin bukan orang sini..
jadi,cerita punya cerita.. baru aku perasan d hujung ayatnya ada 'lah'... eikkk.. aku sedikit curiga... lagipun aku maw pastikan jugak,sebab dia macam orang sini juga dari warna rambut dan bentuk badan yang kecik2..
aku tanyalah dia..
"by the way, if u dont mind, should i know where did u come from?"
"ermm.. i.. from bandarlah"
lorh! membulat sejejap mata ku.. sah! memang orang sini.. tapi kenapa begitu taksub ngan bahasa lain ya? lain lah kalau bukan orang melayu, ndak hairan..tapi.. urm ndak taw aku.. kalaulah semua orang masi menggunakan 100% bahasa asing.. macam manalah bahasa melayu d akan datang? aku ni.. walau bukan 100% orang melayu, tapi aku cukup bangga jugak menggunakan bahasa ni.. tapi kenapa orang melayu sekarang ni macam malu bila berbahasa sendiri? malah begitu bangga ngan bahasa lain.. bukankah orang melayu itu sendiri harus memartabatkan bahasanya sendiri? tapi bukan bangsa melayu saja yang perlu berbuat begitu.. sebab kita 1 Malaysia..



<>



Reaksi: 

5 Response to "Memalukankah Menggunakan Bahasa Sendiri?"

  1. Aben says:
    September 30, 2009 at 7:20 PM

    ngahahaha
    belagak je lbih...

    rmbut pacak ka?

  2. Ivy Metaga says:
    September 30, 2009 at 9:39 PM

    mungkin org tu mau belajar berkomunikasi dalam english kot hahaha...

  3. ~PakKaramu~ says:
    September 30, 2009 at 11:15 PM

    anak penjjah yang berbangga dengan bahasa broken yang memalukan

  4. Uruchimaru @ kf says:
    October 1, 2009 at 11:10 PM

    barangkali dia sdg practise speaking london bah tue !!!

    ps:-melayu mudah lupa......

  5. arnamee says:
    October 14, 2009 at 2:56 PM

    Salam.

    mungkin dia mahu baru belajar:)